Hoe meer oestradiol ze in haar bloed heeft, hoe minder tevreden een vrouw is met haar partner, schrijven Texaanse onderzoekers in het vakblad Biology Letters.

En hoe meer ze geneigd is om met andere mannen te flirten of zelfs vreemd te gaan, voegen ze daaraan toe. Ze baseren die conclusie op bloedmetingen bij 53 jongedames van 17 tot 30 jaar oud, die daarnaast een vragenlijst over seks en relaties hebben ingevuld. Ook werden hun foto's beoordeeld door onbekende mannen en vrouwen.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat vrouwen met hoge niveaus van het vrouwelijke hormoon oestradiol gemiddeld een mooier gezicht, grotere borsten en een relatief smalle taille hebben, en dat mannen ze bovengemiddeld aantrekkelijk vinden. Dat bleek ook nu weer. De vrouwen in kwestie waren zich bewust van hun aantrekkelijkheid.

Dat deze dames minder tevreden waren met hun huidige relatie, is waarschijnlijk geen direct effect van oestradiol, maar eerder een gevolg van de hogere ‘marktwaarde’ van de vrouwen, menen de onderzoekers. Daardoor zou het voor hen eenvoudiger zijn hun partner in te ruilen voor een beter exemplaar.